Isınan havalarla birlikte evimizde de taze bir hava yaratmak için kolları sıvama ve bahar temizliği nasıl yapılır konusuna odaklanma zamanı da gelmiş oluyor. Baharı karşılamak için hazırsanız bu ışıltıyı evinize yansıtma zamanı da geldi demektir. İşte size bir takım öneriler.
Kış boyunca kapalı kalan birçok alan biriken tozlar ve havasızlık sebebiyle yerleşmiş kirleri de beraberinde getirir. Bu yüzen bahar temizliği nasıl yapılır konusunun yüzeysel bir cevabı olmadığını, bahar temizliğine nereden başlanır konusunda da hassasiyet gösterilmesi gerektiği ve daha da önemlisi iyi bir planlama yaparak eve bahar esintisini getirebileceğimizi hatırlatalım.
Bahar temizliği biraz uzun sürebilen bir temizlik olduğundan ve yalnızca evi silip süpürmekten ibaret olmadığından işi aşamalara ayırıp günlere bölmenizde fayda var. Evde tüm bölümleri ayrı ayrı değerlendirmek, ince bir çalışma yapmak doğru olacaktır.
Öncelikle bahar temizliği ne zaman yapılmalı sorusunu cevaplayalım, bahar temizliği yağmurların azaldığı, rüzgarın dinginleştiği ve güneşin kendini iyice göstermeye başladığı bir dönemde yani ortalama Nisan ortası gibi yapılabilir. Ancak elbette bahar temizliği hangi ayda yapılır sorusunun cevabı yaşadığınız iklime göre değişiklik gösterecektir.
Temizliğe mutfaktan başlayalım
Bahar temizliği yapmaya evin en sık kullanılan ve aynı zamanda en çok el oyalayacak olan bölümlerinden biri olan mutfaktan başlayabilirsiniz. Eğer bahar temizliği sıralaması yaparken tüm temizlik işini tek bir güne sığdırmak istemiyorsanız mutfak için bir günü ayırabilirsiniz. Mutfak her mevsim, sürekli aktif olarak çalışan evdeki ilk bölüm. İşe buzdolabından başlayın. Buzdolabında tarihi geçmiş ve kullanmadığınız-kullanmayacağınız ürünleri atmakla işe başlayın.
Mutfak dolaplarında yer alan tabak, tencere, bardak gibi eşyaların çıkartılması, bulaşık makinesinde yıkanması, dolap içlerinin silinmesi ve varsa dolap örtülerinin yıkanması da mutfak için bahar temizliğinde neler yapılır sorusunun olmazsa olmaz cevaplarından. Detaylı bir temizlik için dolap üstleri, bulaşık makinesi gibi beyaz eşyaların yerlerinden çekilerek arkalarının ve altlarının temizlenmesi, mutfak perdelerinin yıkanması, ocak üstü havalandırmalarının detaylı şekilde temizlenmesi de gerekir.
Mutfaktaki kiler benzeri dolapta bulunan kavanozların, saklama kaplarının temizlenmesi, baharat, kuru gıdalar ve paketli ürünlerin bozulup bozulmadığının kontrol edilmesi, yenilenmesi de yine bahar temizliği nasıl yapılır konusunun baş maddeleri arasında. Mutfakta son dokunuş da mutfak aletlerine yapılacak. Arızalı mutfak aletlerini elden çıkarın ve yenilerini alın. Temizlenmesi gereken aletleri de temizleyerek mutfağa son noktayı koyun.
Banyoda bahar esintisi
Evin en sık kullanılan ve hijyen konusuna dikkat edilmesi gereken yerlerinden biri olan banyomuzu her ne kadar düzenli olarak temizlesek bile banyoda bahar temizliği yapmak da hassas davranılması gereken detaylardan. Duşakabinin, küvetin, tuvaletin, klozetin, banyo fayanslarının ve zeminin çamaşır suyu ile temizlenmesi, fırçalanması bahar temizliği ne demek dendiğinde mis gibi konular olarak verebilecek cevabı tam anlamı ile hissetmemizi de sağlayacaktır.
Banyo için bahar temizliği yaparken duştan sonra kullanılan havluların, el ve yer havlularının yıkanması, diş ve saç fırçalarının yenilenmesi, yarım kalmış veya bitmiş krem kutularının tasnifi, kurumuş ojeler ve bozulmuş makyaj malzemelerinin de atılması düşünülmelidir. Sirke ve limon da ek destek olarak, doğal temizleyici olarak çözüm sunabilir.
Tüm banyoyu boşaltarak duvarları, zemini, her yeri iyice temizleyin. Daha sonra rafları ve çekmeceleri tekrar yerleştirirken tarih geçmiş ürünleri atmayı unutmayın. Çok yıkanarak emiş güçleri azalmış havlularınızı sirkeli suda bekleterek tekrar yumuşatın.
Bahar kokulu uykular
Yatak odalarımızda güne sağlıkla, neşeyle ve ferahlıkla başlamamız için uygun ortamı sağlamadığımız sürece ister bahar olsun ister kış uyanmak bile istemeyiz. Ancak özellikle taze havanın gelişi ile birlikte yatak odasında bahar temizliği püf noktaları ile mutlu sabahlara uyanmak mümkün. Yatak odasındaki bulunan dolaplara veya yatak bazasına kışlık eşyaları kaldırmak gibi bir alışkanlığınız varsa yatak odasında bahar temizliği nasıl yapılır konusuna bununla başlayabilirsiniz. Kış boyunca kullanılmış olan kaban, örtü, battaniye, atkı, şapka ve hatta botları temizledikten sonra uygun şekilde paketleyerek baza altına kaldırabilirsiniz.
Yatak odasında kış boyunca kullandığınız ancak sıcak havalarda kalın geleceğini düşündüğünüz bir halınız varsa onu değiştirebilir veya kaldırabilir, kaldırmak istemiyorsanız süpürme ve daha sonra silme işlemini yapabilirsiniz. Yatak odasında bahar esintisini sağlamak için duvarların silinmesi, duvarların nefes alması ve böylece kış boyunca kalorifer sebepli meydana gelen kirlenmelerden de arınmasını sağlamak önemlidir. Kışlık kıyafetlerin kaldırılması ile birlikte gardrobunuzda yer açıldığını fark edebilirsiniz, bu alanları doldurmak yerine baharın hafifliğini yatak odanıza da taşıyabilirsiniz.
Oturma alanlarını ferahlatalım
Bahar temizliği sırasında ufak detaylar içeren mutfak ve banyo gibi alanlar bittiğinde sıra evimizde en keyifli zamanları geçirdiğimiz, misafirlerimizi ağırladığımız alana yani evimizin kalbi olan oturma alanına sıra gelir.
Salonda bahar temizliği en kolay nasıl yapılır sorusuna tüm eşyanın salondan çıkartılması veya en azından dekoratif eşyaların kaldırılması şeklinde cevap verebiliriz. Özellikle sigara içilen salonlarda bahar temizliği yapmaya duvarların silinmesi ile başlamakta, perdelerin yıkanması, abajurların silinmesi, koltukların temizlenmesi ve halının silinmesi ile başlamak doğru olacaktır.
Evinde kış ve bahar mevsimlerinde farklı tonları kullanmak isteyenler bahara uygun tonlarda kırlent, koltuk örtüsü ve aksesuarlar da kullanmak isteyebilirler. Ayrıca yaşam alanınınızı bahara uygun tonlarla renklendirebilirsiniz. Eğer mevsim değişimlerinde böyle farklılıklar yapmayı seviyorsanız kullanmayacağınız aksesuar ve eşyaları yine uygun saklama yöntemleri ile paketleyerek kaldırabilirsiniz.
Detayları gözden kaçırmayalım
Bahar temizliği yaparken yalnızca göz hizamızdaki eşyalara değil köşelere, tavanlara, büyük eşyaların altlarına ve dolap içlerine de detaylı temizlik yapmak gerekiyor. Kalın dokulu ürünleri kaldırırken bir yandan evinizi havalandırırken, bir yandan da tüm duvarları temizleyin ve eşyaları çekerek, kaldırarak köşe bucak temizlemeyi unutmayın. Uzun bir fırça yardımıyla tavanları ve tavan duvar kesişmelerini temizleyin.
Parkeler için ahşap temizleyici, duvarlar için de yüzey temizleyici kullanabilirsiniz. Pimapenleri cif gibi dokulu temizleyicilerle temizleyin. Sık sık silinmeyen kapıları silmeyi unutmayın. Eğer bir bahar temizliği listesi yapmak istiyorsanız önceliği oda sıralamasına verip, hangi odada nasıl bir temizliğe ihtiyacınız olacağını da planlayın.
Bahar temizliği yaparken yalnızca evimizdeki bölümlere değil kıyafetlerimize, düşüncelerimize ve rutin alışkanlıklarımıza da dokunabiliriz. Örneğin düzenli olarak egzersiz yapmayı alışkanlık haline getirmek istiyorsanız bu bahar evinizde temizlik yaparken egzersiz için ufak da olsa bir alan yaratabilirsiniz. Bahar temizliğini yaparken evinizde kendinize özel bir oturma alanı yaparak zihninizi boşaltmak için bir fırsat yaratabilirsiniz.
Eğlenceli hale getirelim
Havalar ısınmaya başlayıp da güneş parladığında ev işi yapmak istemeyebilirsiniz. Ancak kendinizi çok yormayıp, bahar aylarını kaçırmamak için işi zamana yaymanızı öneriyoruz. Ayrıca evde olduğunuz zamanları çok daha keyifli hale getirip sizi motive edecek bir müzik listesi yapmayı da ihmal etmeyin. Bir de balkonunuz varsa ilk olarak burayı temizlemek, molalarınızda balkon keyfi yapmanızı sağlayacaktır.
Bahar temizliğine başlarken bir zaman belirlemek, oyalanma riskini azaltacaktır. Ancak hedef belirlerken hızlı olmak için kendinizi çok yıpratmamaya dikkat edin. Aylık bir planla işi günlere veya haftalara bölebilir, kendinizi çok yormadan temizliğin üstesinden gelebilirsiniz. İş yaparken oyalanmamak için televizyonu kapatabilir, telefonu bir süre sessize alabilirsiniz.
Bahar temizliğini yaparken bu işin üstesinden tek başınıza gelmek zorunda olmadığınızı hatırlayın ve evde sizinle birlikte yaşayan diğer insanlardan destek alın. Örneğin eşinizin yıllardır sakladığı işe yaramayan evraklar ya da çocukların artık kullanmadığı oyuncakları bırakın onlar temizlesin. Ayrıca bazen kadınlar kıyafetleri düzenleme konusunda daha başarılı olabilirken, duvara asılacak bir tabloda erkekler çok daha becerikli olabilir. Bunu değerlendirin. Böylece hem zaman kaybetmez hem de temizlik yaparken ailenizle vakit geçirmekten de geri kalmazsınız.